Svíčková pečeně v troubě

Ingredience:
• hovězí maso (1kg)
• slanina (200g)
• máslo (125g)
• sladká smetana (250ml)
• hladká mouka (dle potřeby)
• mrkev (2ks)
• petržel (1ks)
• celer (1/2 ks)
• cibule (2ks)
• pepř (5ks)
• nové koření (dle potřeby)
• bobkový list (3ks)
• citron (1/2ks)
• plnotučná hořčice (1 p. lžíce)
• ocet (dle potřeby)
• cukr (1 p. lžíce)
• sůl (dle potřeby)

Příprava:

Maso si nasolíme a prošpikujeme a necháme zatím odpočívat. Pokrájíme si kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme divoké koření, citron, zbytek slaniny a pražíme na másle dozlatova. Do opražené zeleniny přidáme lžíci cukru, mícháme do zkaramelizování, následně zakapeme octem. Do připraveného svíčkového základu vložíme prošpikované maso a opečeme po všech stranách, aby zatáhly póry. Takto připravené maso necháme v zelenině do druhého dne v lednici odležet. Druhý den podlijeme hrnkem vody, vložíme do předehřáté trouby na 200°C se zakrytým víkem hrnce či pekáče. Maso dle velikosti a jakosti pečeme 1,5 – 2hodiny a asi tak půl hod. před koncem odkryjeme víko či alobal a dopečeme na 180°C. Měkké maso vyndáme, vybereme divoké koření a bobkové listy, zeleninu rozmixujeme, zahustíme moukou, dochutíme octem a cukrem, plnotučnou hořčicí a solí, nakonec přidáme smetanu.

Příloha:
Podáváme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem, případně s jejich kombinací.

2 comments

  • Jana (4 roky)

    Presne takhle delam svickovou, poprve vidím ze nekdo osmahne maso a pak nechá do druhého dne ulezet, ja to tak delam uz roky 😉

    • admin (4 roky)

      Tak to jsme minimálně dva a moje babička, Jani. U nás se to tak dělá taky už léta 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Go to Top