Znojemská hovězí pečeně

Ingredience pro 4 porce:

  • zadní hovězí (loupaná plec) – 600 g
  • slanina – 30 g
  • sůl, mletý pepř
  • olej – 60 ml
  • cibule – 50 g
  • hladká mouka – 50 g
  • máslo – 20 g
  • sterilované okurky – 80 g

 Příprava:

Hovězí maso protkneme slaninou, dále osolíme a opepříme, upravíme do potřebného tvaru (drezírujeme) a tímto způsobem připravené hovězí ze všech stran prudce opečeme. Opečené maso se vyjme a ve zbytku  tuku z opékání masa se připraví cibulový základ, který se zalije vodou. Do tohoto základu se vrátí opečené maso a  nádoba se přiklopí. Maso vložíme do rozehřáté trouby a dusíme. Během dušení je nutné opatrně maso obracet, přelévat šťávou a dále dle potřeby podlévat. Jakmile je hovězí měkké, vyjmeme ho ze šťávy. Tuto šťávu na plotně vydusíme na tuk a poprášíme moukou, zalijeme si vodou, rozmícháme a hezky provaříme. Na másle orestujeme na podélné nudličky nakrájené sterilované okurky (doporučujeme znojemské). Následně na okurky přecedíme provařenou šťávu.

Příloha:

Podáváme s rýží a dobrým mladým vínem.

One comment

  • Petrásková (6 roky)

    Děkuji, opravdu chutný recept!! Příště si ho udělám zas!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Go to Top