Nadívaná husa s jablky a rozinkami

Ingredience:
• husa (asi 3,5 kg)
• sůl, kmín
• navinulá jablka (rozčtvrcená, bez jádřince) – 500 g
• máslo – 3 lžíce
• spařené hrozinky – 40 g
• korintky 40 g
• slepičí vývar (z kostky) – 800 ml
• cibule – 2 ks
• bobkový list – 1 ks
• olej – 800 ml
• kysané červené zelí – 850 g
• želé z černého rybízu – 100 g
• ocet a cukr (podle potřeby)
• solamyl – 3 lžíce

Příprava:

Nejdříve si omyjeme a očistíme naši husu. Troubu mezitím necháme vyhřát na 180 °C. Do husy zevnitř vetřeme sůl a kmín. Na másle si opečeme jablka, při¬dáme nějaké hrozinky a korintky a husu tak naplníme. Po naplnění husu vložíme do pekáče prsy dolů, podlijeme ji cca 500 ml horké vody, přikryjeme a při občasném podlévání pečeme asi 3 hodiny. Asi v půlce pečení si slijeme tuk, husu obrátíme, podlijeme vývarem a častěji přeléváme vypečenou šťávou. Půlhodinu před koncem pečení odklopíme víko, přidáme tepla a rychle dopečeme. Husu si nyní naporcujeme, vypečenou šťávu slijeme a zahustíme pomocí solamylu.

Na oleji si osmahneme posekanou cibuli a bobkový list. Nato přidáme zelí a dusíme pod poklicí 30 minut. K zelí pak vmícháme želé, dochucujeme dle vlastní chuti – přisolíme, okyselíme, přisladíme. Vše dusíme dalších 15 min.

Příloha:
Doporučujeme pečeni podávat s houskovým či bramborovým knedlíkem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Go to Top