Pečená husa od babičky

Ingredience:
• mladá husa (cca 3,5kg)
• sůl
• domácí majoránka
• voda

Příprava:

Omytou a očištěnou mladou husu zbavíme vnitřního sádla a dáme jej na dno pekáče. Mezitím můžeme rozpálit troubu na 200 stupňů. Husu osolíme uvnitř i na povrchu. Stonky nejlépe domácí majoránky vložíme na dno pekáče (na vnitřní sádlo) a několik zanecháme také vevnitř husy. Husu do pekáče položíme prsy dolů, pak nahoru klademe majoránku, nezapomeneme podlít horkou vodou, přikryjeme a vložíme do trouby. Po půlhodině si husu otočíme a teplotu snížíme na 180 stupňů. Pečeme ji dalších 30 minut (průběžně husu podléváme, také poléváme, propichujeme tukové polštářky – nikoli až do masa – a vypečené sádlo odebíráme). Pak husu na chvíli z trouby vytáhneme, naporcujeme ji a vložíme zpět do pekáče a další půlhodinu ji pečeme přikrytou. Na posledních několik minut pekáč odkryjeme a za občasného podlévání a polévání vytváříme křupavou kůrčičku.

Příloha:
Doporučujeme podávat se zelím a houskovým či bramborovým knedlíkem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Go to Top