Pečená martinská husa

Ingredience :
• husa (cca 4 kg)
• sůl (dle potřeby)
• kmín (dle potřeby)
• horká voda na podlévání (dle potřeby)
• 2 jablka, hrušky a švestky/slívy
• snítka levandule

Příprava:

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Připravenou husu vložíme do pekáče prsy dolů. Husu podlijeme horkou vodou (do čtvrtiny výše pekáče), větší a starší drůbež přiklopíme druhým pekáčem a vložíme do předehřáté trouby. Můžeme ji také obložit jablky zbavenými jádřinců a několik kousků vložit také do břišní dutiny. Šťáva tak získá jemnější a svěžejší chuť, a bude i hustší.

Během pečení vidličkou propichujeme u tučnější husy kůži jak mezi stehny a trupem, tak mezi křídly a trupem, ale ne až do masa. Mělo by vytékat jen sádlo, nikoli šťáva. Sádlo postupně odebíráme naběračkou do čisté, nejlépe porcelánové nádoby (tak se nám sádlo nepřepálí). S odebíráním začněte, až když je sádlo čiré; do té doby husu znova nepodléváme.

Když je husa na hřbetě dozlatova, otočíme ji a pokračujeme v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená celá do zlatavé barvy; trvá to 1–1,5 hodiny. Měkkou husí pečení pak vyndáme na mísu a překryjeme alobalem. Z pekáče sebereme zbylé sádlo a přilijeme horkou vodu, aby bylo dostatek šťávy. Usazeniny ze dna a stěn seškrábeme do šťávy a necháme chvíli povařit.

Pokud se vám zalíbila pečeně s ovocem, na posledních dvacet minut pečení přidáme např. hrušky a švestky. Husu naporcujeme, vložíme do pekáče a necháme ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout.

Příloha:

Doporučujeme podávat s bramborovým knedlíkem. Při podávání přelijeme každou porci trochou šťávy. Zbylou šťávu můžeme podávat v omáčníku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Go to Top