Nadívaný krocan

Ingredience:
• krocan (nebo krůta)
• slanina – 50 g
• sůl, pepř mletý
• cibule
• rohlíky – 3 ks
• mléko
• hrozinky – 100 g
• jablka – 2 ks
• mandle – 100 g
• šalvěj
• citrón – 3 ks
• oříšek muškátový
• paprikové máslo

Příprava:

Krocana si vykucháme, očistíme, opláchneme, osolíme a opepříme zevnitř i zvenčí.

Slaninu si nakrájenou na kostičky rozškvaříme, přidáme pak nadrobno nakrájenou cibuli a opečeme na slanině. Na kostičky si nakrájíme rohlíky a zalijeme mlékem. Hrozinky opláchneme vodou a jablka si nastrouháme nahrubo. Z rohlíků vymačkáme mléko, vmícháme cibuli se slaninou, přidáme posekané mandle, hrozinky, šalvěj a šťávu z jednoho citronu. Vše důkladně promícháme, dle vlastní chuti okořeníme a přidáme i muškát.

Nádivkou naplníme břišní dutinu krocana a otvor uzavřeme grilovacími jehlami (případně ostrými špejlemi) nebo otvor sešijeme. Troubu si poté můžeme předehřát na 220 °C. Krocana pokapeme šťávou z 2 citronů a potřeme paprikovým máslem, vložíme jej do fólie na pečení a uzavřeme. Pečeni dáme do trouby a pečeme zhruba 2,5 – 3 hodiny. Asi tak 45 minut před koncem pečení folii rozřízneme kvůli křupavé kůrčičce. Upečeného krocana můžeme obložit pomocí plátků jablek, citronu a můžeme servírovat.

Příloha:
Doporučujeme podávat s bramborovou kaší.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Go to Top