Pečená krůta na zázvoru
Ingredience:
• menší krůta
• sůl, mletý bílý pepř
• čerstvý zázvor – 100 g
• jablko (lépe kyselejší) – 4 ks
• olivový olej – 2 lžíce
• bílé víno – 200 ml
Příprava:
Krůtu si očistíme, opláchneme, necháme oschnout. Na povrchu i uvnitř ji pak osolíme, opepříme a potřeme nastrouhaným oloupaným zázvorem. Do břišní dutiny krůty vložíme čtvrtky oloupaných jablek bez jádřinců. Celý povrch krůty poté důkladně potřeme olejem.
V předehřáté troubě zprudka krůtu zapečeme, pak teplotu snížíme, podlijeme ji vodou a asi hodinu pod víkem za občasného podlévání zvolna dusíme. Poté pokličku odstraníme a krůtu pečeme volně dozlatova podle velikosti (u menší krůty asi 45 minut); nezapomínáme ji však občas přelévat vypečenou šťávou a také podlévat.
Hotovou krůtu vyjmeme z trouby, jablka vložíme do přírodní šťávy a vše promícháme. Nato si šťávu prolisujeme, dochutíme bílým vínem a ještě chvíli povaříme. Po krátkém odležení krůtu naporcujeme a šťávu podáváme v omáčníku samostatně.
Příloha:
Tuto krůtí pečeni doporučujeme podávat s bramborovými kroketami, hranolky nebo dušenou rýží.
Napsat komentář