Pečená krůta na zázvoru

Ingredience:
• menší krůta
• sůl, mletý bílý pepř
• čerstvý zázvor – 100 g
• jablko (lépe kyselejší) – 4 ks
• olivový olej – 2 lžíce
• bílé víno – 200 ml

Příprava:

Krůtu si očistíme, opláchneme, necháme oschnout. Na povrchu i uvnitř ji pak osolíme, opepříme a potřeme nastrouhaným oloupaným zázvorem. Do břišní dutiny krůty vložíme čtvrtky oloupaných jablek bez jádřinců. Celý povrch krůty poté důkladně potřeme olejem.

V předehřáté troubě zprudka krůtu zapečeme, pak teplotu snížíme, podlijeme ji vodou a asi hodinu pod víkem za občasného podlévání zvolna dusíme. Poté pokličku odstraníme a krůtu pečeme volně dozlatova podle velikosti (u menší krůty asi 45 minut); nezapomínáme ji však občas přelévat vypečenou šťávou a také podlévat.

Hotovou krůtu vyjmeme z trouby, jablka vložíme do přírodní šťávy a vše promícháme. Nato si šťávu prolisujeme, dochutíme bílým vínem a ještě chvíli povaříme. Po krátkém odležení krůtu naporcujeme a šťávu podáváme v omáčníku samostatně.

Příloha:

Tuto krůtí pečeni doporučujeme podávat s bramborovými kroketami, hranolky nebo dušenou rýží.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Go to Top