Pečená krůta

Ingredience:
• menší krůta
• slanina – 150 g
• drůbeží vývar z kostky
• máslo – 120 g
• sůl, koření na krůtu (nebo kuře / grilovací koření)

Příprava:

Krůtu očistíme, opláchneme, necháme oschnout. Dále ji osolíme, můžeme přidat i trochu speciálního koření na krůtu (nebo na kuře), prsíčka a stehna prošpikujeme hranolky ze slaniny, ze stehen odstraníme tvrdé šlachy. Krůtu celou potřeme trochou rozehřátého másla, vložíme ji prsíčky na pekáč, podlijeme drůbežím vývarem a vložíme do rozehřáté trouby.

Pečeme za občasného přelití podlití vývarem a potření máslem. Až nám vrchní strana zezlátne, krůtu obrátíme a dopékáme ji i z druhé strany. Ke konci pečení obložíme zbylými plátky slaniny, aby se maso příliš nevysoušelo. Stále však potíráme máslem. Krůtu pečeme přikrytou víkem pekáče nebo pod alobalem a až ke konci pečení ji odkryjeme kvůli křupavé kůrčičce.

Měkké maso můžeme vyjmout a naporcovat. Výpek si zalijeme vodou, rozmícháme, napečenou šťávu seškrábneme a společně povaříme.

Příloha:
Doporučujeme podávat s bramborem nebo knedlíkem přelitým šťávou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Go to Top