Staročeské pečené brambory

Ingredience:

  • brambory (2kg)
  • česnek (1 palička)
  • máslo (250g)
  • sůl (4 lžíce)

Příprava:

Nové brambory, střední velikosti (průměr cca 7cm), důkladně omyjeme a vložíme do mísy či hrnce. Neoloupané nové brambory v hrnci důkladně obalíme v soli. Poté brambory dáme na pekáč nebo plech a umístíme je na cca půl hodiny do trouby nastavené na 200°C. Následně každý brambor otočíme tak, aby strana ze dna pekáče nyní byla nahoře. V pečení pokračujeme dalších zhruba 25 minut. Na bramborách se zatím udělá krásná kůrčička, kterou nebudeme nijak propichovat.

Chvíli předtím, než vytáhneme brambory z trouby, oloupeme česnek a nalisujeme jednotlivé stroužky. Ztuhlé máslo (necháme jej v lednici do doby, než prolisujeme česnek) rozkrájíme na kostky a vložíme do velké mísy.

Upečené brambory vsypeme do mísy na máslo a posypeme je připraveným česnekem. Vše dobře promícháme a můžeme se pustit do jídla.

Příloha:

Doporučujeme podávat lehce potlačené brambory s podmáslím.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Go to Top