Nadívaná vepřová pečeně

Ingredience:

  • vepřová pečeně bez kosti – 1 kg
  • čerstvé rozmarýnové lístky – hrstka
  • mořská sůl, mletý pepř
  • toustový chléb – 250 g
  • olivový olej
  • červená cibule – 2 ks
  • česnek – 4 stroužky
  • tymián – hrstka lístků
  • mandle (nebo oříšky kešu) – hrst
  • balzamikový ocet – 4 lžíce

Příprava:

Nejdříve připravíme nádivku: krajíčky toustového chleba opečeme v toustovači (nebo na sucho na pánvi nebo v troubě). Na 2 lžících oleje zpěníme nadrobno posekanou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Přidáme posekané mandle (kešu) a tymián. Za stálého míchání smažíme do změknutí cibule (asi 8 minut). Odstavíme. Směs osolíme, opepříme, vmícháme ocet, opečený chléb natrhaný na kousky a 5-6 lžic oleje. Důkladně promícháme, nejlépe rukama, aby se vše spojilo. Ochutnáme, podle potřeby dosolíme a necháme vychladnout.

Omyté a osušené maso položíme na větší prkénko. Ostrým nožem ho asi v jedné třetině odshora podélně rozkrojíme (vodorovně), ale nedokrojíme a rozevřeme jako knihu. Silnější část opět rozřízneme a otevřeme na druhou stranu. Tím vznikne velký masový plát. Ostrým nožem do masa nařežeme mřížku asi 1 cm hluboko. Lístky rozmarýnu utřeme se dvěma lžičkami soli a tuto směs vetřeme do zářezů v mase.Na maso rovnoměrně rozložíme nádivku a plát opatrně srolujeme do rolády. Kuchyňským provázkem převážeme.

Roládu ze všech stran osolíme, opepříme a uložíme do pekáčku vytřeného olejem. Podlijeme trochou vody a upečeme doměkka. Během pečení občas otočíme, případně podlejeme. Ke konci pečení odstraníme pokličku a dopečeme dozlatova. Upečenou pečeni necháme chvíli odpočinout a až potom nakrájíme na plátky.

Příloha:

Podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Go to Top