Vepřová pečeně se sušeným ovocem

Ingredience pro 4 porce:
• vepřová kýta (1 kg)
• zrnitý vývar (2 lžíce)
• sušené meruňky (200 g)
• sušené švestky (200 g)
• skořice (malý kousek)
• hřebíček (6 ks)
• cider=jablečné víno (700) ml
• sůl, pepř
• celer – 2 řapíky
• máslo – 1 lžíce
• světlá hotová jíška – 3 až 4 lžíce

Příprava:

Cider ohřejeme a rozpustíme v něm zrnitý vývar. Na 1 hodinu do něj namočíme sušené ovoce, skořici a hřebíčky. Troubu vyhřejeme na 200 °C. Do masa vetřeme sůl a pepř. Pečeme asi 1 hodinu v kastrolu. Poté přidáme cider s vývarem a kořením a dopečeme doměkka a poté necháme 10 minut odpočinout.

Celer pokrájíme na kolečka. Zeleň odložíme stranou. Kolečka řapíkového celeru osmahneme na másle a před koncem pečení přidáme k masu.

Omáčku zahustíme granulemi jíšky a povaříme. Přisolíme a opepříme. Pečeni nakrájíme a rozdělíme na talíře s ovocem a celerem. Ozdobíme celerovou natí.

Příloha:
Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Go to Top